Aandachtsoefeningen

 

Sommige van deze oefeningen kan je doen wanneer je in de rij aanschuift, wanneer je in je bed ligt en de slaap niet kunt vatten, terwijl je in bad ligt, zelfs wanneer je in de trein zit. Anderen kan je doen wanneer je op je vliegtuig wacht of terwijl je onder de douche staat. Je kan het doen zo lang of zo frequent je zelf wilt, en ook op de manier dat je zelf verkiest. De meeste oefeningen duren minder dan enkele minuten. Er zijn ook enkele oefeningen bij die meer tijd vragen. Dan moet je even tijd nemen om ongestoord te zitten of te gaan liggen en je totaal te wijden aan de oefening. 

 

Er worden in het boekje  “Leven met aandacht” verschillende oefeningen aangeboden. Probeer ze allemaal minstens eens uit, en zie wat je aanspreekt. Sommige oefeningen zul je pas appreciëren nadat ze je een aantal keren hebt geprobeerd. Andere oefeningen zullen je dan weer totaal niet liggen maar uiteindelijk zullen er zeker één of meerdere oefeningen bij zijn die je wel liggen op dat moment.

 

Met welke attitude ga je nu aan deze oefeningen beginnen? Tijdens de oefening ben je enkel maar de alerte getuige die met aandachtige mildheid observeert. Je wordt uitgenodigd om te observeren zonder meer. Dus gewoon kijken zonder commentaar te geven. Soms moet je letten op je ademhaling, soms zal je gevraagd worden om je aandacht te richten op bepaalde regio’s in je lichaam.